13 Ocak 2008 Pazar

KDE4 ilk izlenimlerim...

Öncelikle pisilerini hazırlayıp bize deneme şansı tanıyan geliştirici ekibe teşekkür ederiz... Bir-iki takılmadan sonra başarıyla kuruldu, ve kullanımda. Çok büyük bir merak ve heyecan, ardından içimde güzel umutlar doğdu.

Öncelikle görünüm: Vista siyahı, xp paneli. Renk ve tema ilk girişte vistayı andırıyor. Ayrıca panelin özelliştirmeye pek müsait olmadığı (xpdeki gibi) ve fazlasıyla kalın olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Masaüstündeki simgeler ve dosyalar, kolay kullanıma uygun imleç üzerlerine geldiğinde ortaya çıkan özellikler ile donatılmış. Sağ üstte yine imleçle çalışan küçük bir ayar penceresi var. Dolphin ile dolanırken macos'u da andırmıyor değil. Ama tabii ki temalarla harikalar yaratılabilir :) Bütünleşmiş bulunan compizi unutmamak lazım.

Menü: Her zamanki gibi solda K üzerine tıkladığınızda ortaya çıkıyor. Bildiğimiz Kick off menu. Ancak çok fazla özelleştiremiyorsunuz. Umarım değişir ve istediğimiz şekle sokulabilecek duruma gelir.

Ayarlar: System Settings ile bir çok ayarı yapabiliyorsunuz. Eski KDE settings den daha kullanışlı gözüküyor. Ama daha eklenmesi gereken bir çok şey varmış gibi de duruyor. Sanırım TASMA'ya ihtiyacımız var :)

Hız: İşte en büyük adım. KDE4 çok hızlı. Sanırım bu onun artık daha sağlam temeller üzerine kurulduğunu habercisi.

Eski ile uyum: Bazı programlar menüde çıkmadı. Olmayan programları ekleme uygulaması var ama yetersiz. Terminalden çalıştırdığınızda da hata olabiliyor. Sanırım artık geliştiriciler uygulamalarını KDE4'ü dikkate alarak yapmak ve düzenlemek zorunda yoksa onlara veda etmek zorunda kalacağız. Veya uyum için ara çözümler bulunmalı.

Benim sonucum: Daha hızlı, daha kararlı, daha sade ama daha az özelleştirilebilir bir masaüstü yöneticisi ile karşı karşıyayız (Biraz gnome felsefesi hissettim). Daha gidecek çok yolu var, ama yolu çok renkli ve sonu parlak. Kendimce bir not vermek istiyorum. 10 üzerinden 7,5. Dileğim aynı yolda daha özelleştirilebilir, özgün
renkleri olan bir masaüstü yöneticisidir. Geliştiricilere kolay gelsin.

Hiç yorum yok: