Biliyorsunuz artık dijitalleşme akımına kitaplar da sokulmaya çalışılıyor. E-ink teknolojisi ile geliştirilen elektronik kitap cihazları hızla artmaya başladı. Amazonun Kindle'ı, Sony'nin PRS-500'ü, bizim walkbook'umuz... Peki başarılı olabilir mi? Bunu tabii ki zaman gösterecek.
Üreticilerin dikkat etmesi gereken bana göre bir kaç temel husus var. Öcelikle uyumluluk; cihaz diğer cihazlarla uyumlu, standart kitap biçimlerini okuyabilen bir yapıda olmalı. Kullanıcıyı rahat ettirmeli; nerede bulunduğuna bağlı olmaksızın her ortamda kullanılabilmeli. Tabii ki de ucuz olmalı.
Bütün bu gelişmeler sonucu PDA, cep telefonu, mp3 çalar, fotoğraf makinesi, bilgisayar ile birleşip tek bir cihaz haline mi gelecek? Belki de tek bir cihaz haline gelmemeli. Çünkü insanlar kitap okurken soyutlanmayı, rahatsız edilmemeyi sever.
Peki, ya engeller. Kağıt şirketleri, başarıyı görürse bu durumu savaşa döndürmez mi? Kitapçılar, basımcılar ve birçok yan kuruluş işsizliğe sürüklenmez mi? Sanırım onlar bu gelişmeler çok iyi takip etmek ve kendilerini ona göre geliştirmek, düzenlemek zorunda. Çünkü, hayat acımasız ve sadece güçlüyü canlı tutar. Zaman kimin kazandığını gösterecek bizlere. Ama sanki teknolojinin her zaman şansı daha yüksek gibi.
Bunlar, güzel gelişmeler. Bir düşünün, insanlar gelişmeye devam etsin diye kesilen milyarlarca ağacın belkide kurtarıcısı olacak! Olacak mı? İşte asıl mesele... Bu kadar ağacın kesilmesine rağmen okutamadığımız insanlarımız, 20 ytlye kitap almazken, 4 ytlye korsanını almazken, aldığı kitabı okumazken, 350 ytl verip sadece cihaza daha sonra yüklediği paralı veya bedava kitapları okuyabilir mi?Üzgünüm, ben bu konuda umutsuzum...
Dünyayı yok etmeden hayatımızı kolaylaştıran bu gelişmelere "evet", ve mücadele sanatını okumak için de sonuna kadar uygulamaya "evet".
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder